Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

373 ZHG koe Lieve

  • geschonken aan Yryskul, een meisje van 9 jaar
  • dochter van Rysbekova Aidana, moeder 48 jaar en Mamytbekov Talaybek, vader 46 jaar
  • plaats: Vilaage Pokrovka, Manas regio.
  • datum schenking koe: 21-12-2014
  • donateurs: Anne Trapman met vrijwilligers op fairs en markten

Yryskul

SHG 20_ Yryskul_cow-Lieve klein

Yryskul heeft hersenletsel waardoor ze zwakzinnig is. Zij wordt eenmaal per jaar door heer ouders naar een specialist gebracht in Bischkek die haar behandelt. Zij slikt medicijnen een operatie is niet waarschijnlijk.

Ten gevolge van haar handicap gaat Yryskul niet naar school. Motorisch is zij in orde en ook het lopen gaat haar goed af. Praten gaat nog zeer moeizaam en ook haar intelligentie is zeer zwak. Ze speelt heel graag.

Het gezin bestaat naast vader en moeder en dochter  Yryskul  nog vier jongens, respectievelijk 24, 22, 19 en 5 jaar oud. De oudste 2 broers studeren en zijn uitwonend.

Zij wonen in een huis met 4 kamers. Ze hebben geen auto. School en medische diensten zijn allemaal ver van het dorp verwijderd.

Moeder verzorgt het gezin en de doet de huishouding, vader werkt als arbeider.

Door het krijgen van koe Lieve hoeft het gezin geen melk meer te kopen. Van de melk kunnen ze ook yoghurt, kwark en boter maken voor de verkoop. Van de opbrengst kunnen ze de behandeling van hun dochter betalen.

Koe Lieve  is 4 jaar oud en zal in april 2015 een kalf krijgen.

Het gezin is onderdeel van een zelfhulp groep. Dat betekent dat ze koe Lieve 3 jaar mogen houden en verzorgen. De kalfjes die deze periode geboren worden mogen ze zelf houden, om zo een of meer eigen koeien op te fokken.
Daarnaast betalen ze aan Nur Bala maandelijks een percentage van de inkomsten die ze door de koe verdienen.

Aanvullende foto’s

SHG 20_ Yryskul_cow-Lieve (3) klein

SHG 20_ Yryskul_cow-Lieve (2) klein

SHG 20_ Yryskul_cow-Lieve (1) klein

Yryskul heeft hersenletsel waardoor ze zwakzinnig is. Zij wordt eenmaal per jaar door heer ouders naar een specialist gebracht in Bischkek die haar behandelt. Zij slikt medicijnen een operatie is niet waarschijnlijk.