Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

384. ZHG koe Emma

  • geschonken aan Nurzhanat, een meisje van 10 jaar
  • dochter van moeder Baisakova Zhazgul (37 jaar) en vader Kulbortoev Marsbek – (43 jaar)
  • plaats: Kyrkazyk,  Talas regio.
  • datum schenking koe: 15-3-2015
  • donateurs: Anne met vrijwilligers, verkoop vilten producten dec. 2014

Nurzhanat

SHG#21_Nurzhanat_cow-Emma klein

Nurzhanat heeft een hartkwaal, zij is al tweemaal aan het hart geopereerd.  Jaarlijks gaat zij naar een specialist in Bishkek. Zij gebruikt geen medicijnen, maar op termijn is een nieuwe operatie zeer  waarschijnlijk.

Nurzhanat gaat naar school en zit in de derde klas. Daarvoor heeft zij geen gebruik gemaakt van het dagverblijf van Nur Bala. Motorisch is zij in orde en ook het lopen gaat haar goed af. Praten gaat goed, en haar intelligentie is volkomen normaal..

Zij wordt verzorgd door haar grootouders. Haar ouders werken beide, moeder doet schoonmaakwerk op een school en vader werkt in de landbouw.

Nurzhanat heeft een ouder zusje van 11 jaar en een jonger broertje van 7 jaar.

Het gezin woont in bij de grootouders die een eigen  huis bezitten met 4 kamers. Grootmoeder Zhaigibekova is 67jaar, en grootvader  Kulbortoev Askerbek 73 jaar. Beide zijn gepensioneerd.

Ze hebben geen eigen vervoer. School en medische diensten zijn allemaal ver van het dorp verwijderd.

Door het bezit van koe Emma hoeft het gezin geen melk meer te kopen. Van de melk kunnen ze ook yoghurt, kwark en boter maken voor de verkoop. Van de opbrengst kunnen ze de behandeling van hun dochter betalen.

Koe Emma  is 4 jaar oud en zal in 2015 een kalf krijgen.

Het gezin is onderdeel van een zelfhulp groep. Dat betekent dat ze koe Emma 3 jaar mogen houden en verzorgen. De kalfjes die deze periode geboren worden mogen ze zelf houden, om zo een of meer eigen koeien op te fokken.
Daarnaast betalen ze aan Nur Bala maandelijks een percentage van de inkomsten die ze door de koe verdienen.

Aanvullende foto

SHG#21_Nurzhanat_cow-Emma (1) klein

Nurzhanat heeft een hartkwaal, zij is al tweemaal aan het hart geopereerd.  Jaarlijks gaat zij naar een specialist in Bischkek. Zij gebruikt geen medicijnen, maar op termijn is een nieuwe operatie zeer  waarschijnlijk.