Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

385. ZHG koe Yolanda

  • geschonken aan Zhazgul, een meisje van 2 jaar
  • dochter van vader Choyubekov Azamat (30 jaar) en moeder Kurmanalieva Alina (20 jaar)
  • plaats: Kyrkazyk,  Talas regio.
  • datum schenking koe: 15-3-2015
  • donateurs: Anne met vrijwilligers, verkoop vilten producten dec. 2014

Zhazgul

SHG# 21_Zhazgul_cow-Yolanda (1) klein

Zhazgul heeft een hersenverlamming. Een hersenverlamming is een stoornis die wordt veroorzaakt door schade aan de hersenen tijdens of vóór geboorte. Een hersenverlamming gaat vaak vergezeld van slechte coördinatie, moeite met praten en moeite met leren.

Onmiddellijk na haar geboorte is zij geopereerd omdat een deel van haar achterhoofd ontbrak. Een jaar later is zij weer geopereerd.

Zhazgul is nog te klein om naar school te gaan. Zij loopt moeilijk en haar spraakvermogen begint op gang te komen. Praten begint op gang te komen en haar intelligentie lijkt volkomen normaal. Ze speelt heel graag.

Ze heeft nog een zusje van één jaar. Zij wordt verzorgd door haar moeder. De vader werkt in de landbouw.

Het gezin woont in een eigen  huis met 2 kamers. Ze hebben geen eigen vervoer. School en medische diensten zijn allemaal ver van het dorp verwijderd.

Door het bezit van koe Yolanda hoeft het gezin geen melk meer te kopen. Van de melk kunnen ze ook yoghurt, kwark en boter maken voor de verkoop. Van de opbrengst kunnen ze de behandeling van hun dochter betalen.

Koe Yolanda  is 6 jaar oud en zal in 2015 een kalf krijgen.

Het gezin is onderdeel van een zelfhulp groep. Dat betekent dat ze koe Yolanda 3 jaar mogen houden en verzorgen. De kalfjes die deze periode geboren worden mogen ze zelf houden, om zo een of meer eigen koeien op te fokken.
Daarnaast betalen ze aan Nur Bala maandelijks een percentage van de inkomsten die ze door de koe verdienen.

Aanvullende foto

SHG# 21_Zhazgul_cow-Yolanda klein

Zhazgul heeft een hersenverlamming. Onmiddellijk na haar geboorte is zij geopereerd omdat een deel van haar achterhoofd ontbrak. Een jaar later is zij weer geopereerd.