Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

420. ZHG koe Nicole 2

  • geschonken aan Samat, een jongen van 14 jaar
  • dochter van moeder  Medetova Gulina (45 jaar) en vader Turdugulov Tilek (48 jaar)
  • plaats: A.Ogonbaeva, Talas regio
  • datum schenking koe: 27-9-2015
  • donateurs: Anne Trapman plus vrijwilligers door viltverkoop

Samat

SHG#25_Samat_Cow-Nicole (1) klein

Samat heeft het Syndroom van Down (DS of DNS), ook bekend als trisomie 21. Het is een genetische aandoening veroorzaakt door de aanwezigheid van alle of een deel van een derde exemplaar van chromosoom 21, en wordt doorgaans geassocieerd met fysieke groei vertraging,  en milde tot matige verstandelijke handicap .Het gemiddelde IQ van een jonge volwassene met het syndroom van Down is 50, gelijk aan de mentale leeftijd van een 8 of een 9-jarig kind, maar dit varieert sterk. Samat is onder behandeling van specialisten.Verder is de gezondheid goed.

Samat  gaat niet naar school, hij kan (nog) niet goed lopen. Praten gaat hem ook niet zo goed af.

Zijn intelligentie blijft ver achter. De jongen is graag alleen en hij is een enorme verzamelaar.

Het gezin telt 3 kinderen. Samat heeft een oudere broer van 23 en een jonger zusje. Ze wonen in een eigen oud huis met 4 kamer. Ze hebben geen eigen vervoer.

De moeder doet de huishouding en de vader werkt in de landbouw, soms is hij taxichauffeur.

Door het krijgen van koe Nicole  hoeft het gezin geen melk meer te kopen. Met wat er overblijft van de  melk kunnen ze ook yoghurt, kwark en boter maken voor de verkoop. Van de opbrengst kunnen ze de behandeling van hun zoon betalen.

Door het bezit van koe Nicole hoeft het gezin geen melk meer te kopen. Van de melk kunnen ze ook yoghurt, kwark en boter maken voor de verkoop. Van de opbrengst kunnen ze de behandeling van hun dochter betalen.

Het gezin is onderdeel van een zelfhulp groep. Dat betekent dat ze koe Nicole 3 jaar mogen houden en verzorgen. De kalfjes die deze periode geboren worden mogen ze zelf houden, om zo een of meer eigen koeien op te fokken.
Daarnaast betalen ze aan Nur Bala maandelijks een percentage van de inkomsten die ze door de koe verdienen.

Koe Nicole is 4 ½ jaar oud en zal in december een kalf krijgen.

Aanvullende foto

SHG#25_Samat_Cow-Nicole (2) klein

Samat heeft het Syndroom van Down. Samat  gaat niet naar school, hij kan (nog) niet goed lopen. Praten gaat hem ook niet zo goed af. Zijn intelligentie blijft ver achter. De jongen is graag alleen.