Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

422. ZHG koe Erica

  • geschonken aan Zhyldys, een meisje van 8 jaar
  • kleindochter van grootmoeder  Zhumataeva Nazira, (gepensioneerd) en grootvader Zhumataev Abdyzhapar  (gepensioneerd)
  • plaats: Kalba, Talas  regio
  • datum schenking koe: 27-9-2015
  • donateur: Weeshuis Doopsgezinden Heemstede

Zhyldys

 SHG#26_Zhyldyz_cow-Erica (2) klein

Zhyldys  heeft Cerebral palsy. Dit  is een gevolg van een hersenbeschadiging voor of tijdens de geboorte waardoor haar motoriek verstoord is. Zij kan niet lopen. Zij heeft vijf heel moeilijke jaren achter de rug, waarbij zij vooral verbleef in het gezondheidscentrum Voronsovka, onderdeel van het ziekenhuis in Bishkek.

Haar ouders zijn gescheiden, haar vader overleed daarna en haar moeder heeft na een nieuw huwelijk haar dochter verlaten.

Nu woont zij met haar broer nij haar grootouders die ook voor hen zorgen. Een operatie staat niet gepland.

Zhyldys  is een lief meisje, dat niet kan lopen en nauwelijks kan praten. Haar intelligentie lijkt redelijk te zijn. Zij gebruikt haar ogen en handen om te laten zien wat ze wil.

Zhyldys heeft een broertje van 10 jaar.

De grootouders verzorgen de kinderen. Oorspronkelijk woonde ze bij haar grootouders boven in een redelijk ruim huis met 2 verdiepingen.  Dat was voor Shyldys te lastig. Nu wonen ze in een kleiner huis, met alles gelijkvloers.

Door het bezit van koe Erica  hoeven de grootoudersgeen melk meer te kopen. Van de melk kunnen ze ook yoghurt, kwark en boter maken voor de verkoop. Van de opbrengst kunnen ze de behandeling van hun kleindochter betalen.

Koe Erica  is 4 ½ jaar oud en zal in december een kalf krijgen.

Het gezin is onderdeel van een zelfhulp groep. Dat betekent dat ze koe Erica  3 jaar mogen houden en verzorgen. De kalfjes die deze periode geboren worden mogen ze zelf houden, om zo een of meer eigen koeien op te fokken.
Daarnaast betalen ze aan Nur Bala maandelijks een percentage van de inkomsten die ze door de koe verdienen.

Aanvullende foto’s

SHG#26_Zhyldyz_cow-Erica klein

SHG#26_Zhyldyz_cow-Erica (1) klein

Zhyldys  heeft een hersenbeschadiging ontstaan voor of tijdens de geboorte waardoor haar motoriek verstoord is. Zij kan niet lopen. Zij heeft vijf heel moeilijke jaren achter de rug, waarbij zij vooral verbleef in het gezondheidscentrum  van het ziekenhuis in Bishkek. Haar ouders zijn gescheiden, haar vader overleed daarna en haar moeder heeft na een nieuw huwelijk haar dochter verlaten.