Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

458. ZHG koe Joke

  • geschonken aan  Bayaman, een jongen van 5 jaar
  • zoon van moeder Tezekbaeva Ainagul (42 jaar) en vader Erkesariev Kubatbek (45 jaar)plaats: A.Ogonbaeva , Talas regio
  • datum schenking koe: 3-4-2015
  • donateurs: Anne en vrijwilligers door viltverkoop op markten en fairs

Bayaman

SHG #29_Bayaman_cow - Joke (1) klein

Bayaman  heeft Hydrocefalus of wel een waterhoofd. Dit is een aandoening waarbij in de hersenventrikels te veel hersenvocht aanwezig is. Deze overmaat aan hersenvocht oefent druk uit op de hersenen, waardoor hersenfuncties kunnen worden aangetast. In ernstige gevallen van aangeboren hydrocefalus kan de druk van het vocht zo groot zijn dat hele hersengebieden worden weggedrukt tegen de schedel en de hersenen kunnen zich dan niet verder ontwikkelen. Dit heeft als gevolg dat de baby met erg weinig hersenweefsel wordt geboren. Hij heeft vaak hoofdpijn en een te hoge temperatuur. De ouders zijn zich bewust van zijn diagnose. Hij wordt behandeld en is in 2015 geopereerd en dit jaar zal dat weer gebeuren . Het resultaat van de behandeling is hoopgeven.

Bayaman  kan goed lopen, maar welkorte afstanden. Zijn spraakvermogen is goed, en hij heeft een goede intelligentie. Hij gaat niet naar school. Als hij thuis is speelt hij graag alleen, en hij kijkt veel naar tekenfilms.

Het gezin bestaat verder uit nog drie kinderen. Bayaman is de jongste is. Hij heeft een getrouwde broer van 23 jaar en getrouwde zus van 18 jaar. Ook heeft hij nog een zus van 13 jaar die op school zit..

Het gezin woont in een klein oud huis met drie kamers. Zowel de scholen als het ziekenhuis zijn heel ver weg. Ze hebben geen vee, geen auto  en geen landbouwgereedschap.

Beide ouders hebben geen werk, Het gezin is middelmatig hulpbehoevend.

Door het krijgen van koe Wilma hoeft het gezin geen melk meer te kopen. Met wat er overblijft van de  melk kunnen ze ook yoghurt, kwark en boter maken voor de verkoop. Van de opbrengst kunnen ze de behandeling van hun zoon betalen.

Koe Joke is 4 jaar oud en zal in de herfst van 2016 een kalf krijgen.

Het gezin is onderdeel van een zelfhulp groep. Dat betekent dat ze koe Joke 3 jaar mogen houden en verzorgen. De kalfjes die deze periode geboren worden mogen ze zelf houden, om zo een of meer eigen koeien op te fokken. Daarnaast betalen ze aan Nur Bala maandelijks een percentage van de inkomsten die ze door de koe verdienen.

Aanvullende foto’s

SHG #29_Bayaman_cow - Joke (2) klein

SHG #29_Bayaman_cow - Joke klein

Bayaman  heeft Hydrocefalus of wel een waterhoofd. Hij heeft vaak hoofdpijn en een te hoge temperatuur.  Hij wordt behandeld en is in 2015 geopereerd en dit jaar zal dat weer gebeuren .