Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

492. Koe Maria

  • geschonken aan  Kubat, een jongen van 6 jaar
  • kleinzoon van grootmoeder Jumalieva Uruypa. (54 jaar).
  • plaats: Kopuro-Bazar, Talas regio
  • datum schenking koe: 11-9-2016
  • donateurs: Robusto BV, dhr. en mw. van der Horst

Kubat

kubat_cow-maria-1-story

Kubat is ten gevolge van een hersenafwijking epileptisch. Daarnaast heeft hij een probleem met zijn ogen, en ziet hij slecht. Hij is niet echt ziek, maar een verzameling van symptomen die het gevolg zijn van beschadiging van de gedeelten van de hersenen die de spierbewegingen aansturen (motorische gebieden) zijn de oorzaak.

Helaas heeft zijn vader nadat bleek dat hun zoon beperkingen had, het gezin verlaten en voor de jongen werd het nog verdrietiger, toen zijn moeder op jonge leeftijd aan een ziekte overleed. Hij woont nu bij zijn grootmoeder en wordt nu door haar verzorgd (de moeder van zijn moeder) daarnaast heeft hij veel steun van een oom en tante, de broer en zus van zijn moeder, die beiden nog thuis wonen.

Zijn verzorgers begrijpen goed wat hun Kubat mankeert. Hij heeft regelmatig hoofdpijn en epileptisch aanvallen. Hij komt twee maal per jaar nij een specialist. Chirurgisch ingrijpen lijkt geen optie.

Kubat  kan wel lopen maar niet zoals leeftijdgenoten. Hij gaat niet naar school, hij is altijd thuis. Zijn spraakvermogen is onvoldoende ontwikkeld.

Hij is zwakbegaafd en vooral geïnteresseerd in plaatjesboeken.

Hij woont dus met oma (54 jaar), oom (17 jaar) en tante van 22 jaar. Zijn tante studeert en zijn oom heeft net de middelbare school afgerond.

Het gezin van oma, die onderwijzeres is, bezit een oud eigen huis met 4 kamers. Ze bezitten geen koeien of schapen. Ze hebben geen eigen vervoer en wonen op grote afstand van scholen en medische zorg.

Door het krijgen van koe Maria hoeft het gezin geen melk meer te kopen. Met wat er overblijft van de  melk kunnen ze ook yoghurt, kwark en boter maken voor de verkoop. Van de opbrengst kunnen ze de behandeling van hun zoon betalen.

Koe Maria  is 4 jaar oud en zal in het najaar van 2016 een kalf krijgen.

Aanvullende foto’s

kubat_cow-maria-2-story

kubat_cow-maria-4-story

Helaas heeft zijn vader nadat bleek dat hun zoon beperkingen had, het gezin verlaten en voor de jongen werd het nog verdrietiger, toen zijn moeder op jonge leeftijd aan een ziekte overleed. Hij woont nu bij zijn grootmoeder en wordt nu door haar goed verzorgd.