Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

542. Koe Bertha 4

  • geschonken aan Akyikat, een meisje van 15 jaar
  • dochter van moeder Toktoralyeva Zarina, (37 jaar)
  • plaats : Orto-Aryk, Talas district
  • datum schenking koe: 25-6-2017
  • donateur: Stichting Sjoerd Bekijk de website

Akyikat

Akyikat  heeft een hersenafwijking. Dit is bij haar een algemene neurologische aandoening gekenmerkt door aanzienlijk belemmerd intellectueel en adaptief functioneren. Hierdoor is zij ook epileptisch. Haar moeder is  zich bewust van de handicap van haar dochter.  Zij staat onder controle van een specialist die haar tweemaal per jaar ziet. Zij heeft frequent epileptische aanvallen.

Akyikat kan redelijk lopen. Ze  gaat niet naar school, zij is altijd thuis.

De ontwikkeling van haar spraakvermogen is zeer beperkt. Qua intelligentie blijft zij ook ver achter. Zij vindt het heerlijk om met keukenspulletjes te spelen.

Akyikat heeft een ouder zus van 18 jaar, die de middelbare school heeft afgerond, en een jongere broer van 13 die naar school gaat. Het gezin heeft een oud klein eigen huis, met 2 kamers. Ze hebben geen ander vee en ook geen auto. Scholen en medische zorg zijn ver weg.

De moeder werkt als technisch assistente in een ziekenhuis.

Door het krijgen van koe Bertha 4 hoeft het gezin geen melk meer te kopen. Met wat er overblijft van de  melk kunnen ze ook yoghurt, kwark en boter maken voor de verkoop. Van de opbrengst kunnen ze de behandeling van hun zoon betalen.

Koe Bertha 4 is 5 jaar oud en zal in de zomer van 2017 een kalf krijgen.

Aanvullende foto

Akyikat  heeft een hersenafwijking. Hierdoor is zij epileptisch.  Zij heeft frequent epileptische aanvallen. Ze  gaat niet naar school, zij is altijd thuis.