Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

545. Koe Suddhi

  • geschonken aan Jyldyz, een meisje van 14 jaar
  • dochter van moeder Burma, (51 jaar) en vader  Sarygul, (55 jaar)
  • plaats: Kok-Kashat, Talas district
  • datum schenking koe: 25-6-2017
  • donateur: ASN Foundation

Jyldyz

Jyldyz  heeft mentale retardatie (MR). Dit is een algemene neurologische aandoening gekenmerkt door aanzienlijk belemmerd intellectueel en adaptief functioneren. Tevens is zij zwaar  epileptisch en heeft ze frequent aanvallen. De ouders zijn  zich bewust van de handicap van hun dochter.  Zij gaat  tweemaal per jaar naar een specialist die heeft haar medicijnen voorgeschreven heeft  om de epileptische aanvallen te verminderen.

Jyldyz  kan wel goed lopen, maar ze gaat helaas niet naar school, ze is altijd thuis. Haar intelligentieniveau is bijzonder laag en haar spraakvermogen is ook slecht ontwikkeld.

Zij is dol op haar oma (moeder van haar moeder) en gaat daar ook graag heen.

Het gezin telt vijf kinderen. Jyldyz heeft een broer en nog drie oudere zussen. Haar broer is getrouwd en heeft een eigen gezin. Haar zussen studeren allen in Bishkek. Het gezin heeft een oud eigen huis met 4 kamers, en woont daar met nog een andere familie. Ze hebben geen vee en geen landbouwgereedschap. De basisschool is dichtbij, maar het ziekenhuis is ver weg.

De moeder heeft een kleine uitkering omdat zij invalide is, de vader werk als landarbeider.

Door het krijgen van koe Suddhi hoeft het gezin geen melk meer te kopen. Met wat er overblijft van de  melk kunnen ze ook yoghurt, kwark en boter maken voor de verkoop. Van de opbrengst kunnen ze de behandeling van hun zoon betalen.

Koe Suddhi is 5 jaar oud en zal aan het eind van de zomer van 2017 een kalf krijgen.

Aanvullende foto

Jyldyz  heeft mentale retardatie (MR) en is zwaar  epileptisch waardoor zij frequent epileptische aanvallen heeft. Jyldyz  kan wel goed lopen, maar ze gaat helaas niet naar school, ze is altijd thuis. Haar intelligentieniveau is bijzonder laag en ze praat ook niet goed.