Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

563. Koe Sina

  • geschonken aan  Yrysbek, een jongen van 11 jaar
  • zoon van moeder Kurmanalieva Ainura, (36 jaar) en vader Esenkulov Nurgazy, (39 jaar)
  • plaats: : Ozgorysh, district: Bakai- Ata
  • datum schenking koe: 29-10-2017
  • donateurs: Stichting Sjoerd/Barry Ros (Bekijk de website)

Yrysbek

Yrysbek  heeft Hydrocefalus of wel een waterhoofd. Dit is een aandoening waarbij in de hersenventrikels te veel hersenvocht aanwezig is. Deze overmaat aan hersenvocht oefent druk uit op de hersenen, waardoor hersenfuncties kunnen worden aangetast. In ernstige gevallen van aangeboren hydrocefalus kan de druk van het vocht zo groot zijn dat hele hersengebieden worden weggedrukt tegen de schedel en de hersenen kunnen zich dan niet verder ontwikkelen. Dit heeft als gevolg dat de baby met erg weinig hersenweefsel wordt geboren, met zware mentale retardatie tot gevolg
De ouders zijn zich bewust van zijn diagnose. Hij gaat twee maal per jaar naar een specialist. Hij is geopereerd toen hij 6 maanden was, en na 9 jaar nogmaals. Het resultaat van de behandeling geeft enige hoop.

Yrysbek  kan lopen, maar hij loopt wel mank, hij kan praten met zijn ouders maar heeft geen goede intelligentie. Hij gaat naar een speciale school en zit nu in groep 3. Hij houdt erg van rekenen.

Het gezin bestaat uit drie jongens, waarvan Yrysbek de middelste is. Hij heeft een oudere broer van 14 jaar en een jongere van 10 jaar. Ze volgen alle drie onderwijs.

Het gezin woont in een klein oud huis met twee kamers. Ze hebben geen vee en geen landbouwgereedschap.

Moeder zorgt voor de kinderen en het huishouden, vader werkt als klusjesman.

Door het krijgen van koe Sina hoeft het gezin geen melk meer te kopen. Met wat er overblijft van de  melk kunnen ze ook kefir, verse kaas en boter maken voor de verkoop. Van de opbrengst kunnen ze de behandeling van hun zoon betalen.

Koe Sina is 4 ½ jaar oud en zal in het voorjaar van 2018 een kalf krijgen.

Aanvullende foto’s

Yrysbek  heeft Hydrocefalus of wel een waterhoofd.   Hij is geopereerd toen hij 6 maanden was, en na 9 jaar nogmaals. Het resultaat van de behandeling geeft enige hoop.
Yrysbek  kan lopen, maar hij loopt wel mank,