Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

222. ZHG koe Annemieke

  • geschonken aan: Tolgonai, een meisje van 12 jaar
  • dochter van: Skakova Saanagul (54) en Skakov Zhancharbek (54)
  • plaats: village Orto-Aryk, Talas regio, Kyrgyzstan
  • datum schenking koe: 14 oktober 2012
  • donateur: stichting Onamika (Nieuw-Vennep)

Tolgonai

Koe Annemieke met Tolgonai en haar ouders

Koe Annemieke is geschonken aan Tolgonai, een meisje van 12 jaar. Ze heeft Cerebrale Parese. Ze woont met haar ouders in het dorp Orto-Aryk in de regio Talas.

Tolgonai gaat niet naar school. Haar moeder geeft haar thuis onderwijs. Ze zou eigenlijk naar een speciaal Kinderdagverblijf moeten maar omdat de ouders geen auto hebben is dat lastig. Het Kinderdagverblijf is niet in de buurt.

Tolgonai heeft een ontwikkelingsachterstand. Zowel met haar motoriek als intellect. Ze begrijpt niet alles wat haar ouders zeggen. Ze kan niet zo goed praten en ze heeft een kleine woordenschat. Haar ouders begrijpen vaak wel wat ze bedoelt maar ze kan niet met vreemden communiceren.

Tolgonai kan zelfstandig lopen maar het lopen gaat moeilijk. Ook heeft ze moeite om haar handen op de juiste manier te gebruiken. Haar ouders maken zich daar zorgen over.

Tolgonai gaat elke maand met haar ouders naar Bishkek voor medische zorg. Dat is 7 uur rijden vanaf hun dorp. Ook moet ze regelmatig medicijnen gebruiken.

Tolgonai heeft 5 oudere zussen: Nuriza (1980), Aizhan (1985), Kulzhan (1989), Nurgiza (1991) en Aziza (1994). Nuriza, Aizhan en Kulzhan wonen niet meer thuis maar hebben een eigen gezin. Nurgiza en Aziza wonen wel nog thuis. Zij studeren. Alle zussen helpen daar waar mogelijk.

De ouders van Nurzada verbouwen aardappelen. Daarnaast is de vader bewaker bij een museum. Ze zijn aangesloten bij een van Zelf Hulp Groepen. Dat betekent dat over drie jaar (oktober 2015) koe Annemieke aan een ander gezin zal worden geschonken. De ouders van Tolgonai moeten dan zoveel hebben gespaard dat ze zelfstandig verder kunnen.

Koe Annemieke is een zwarte koe met wat witte vlekken van 4 jaar oud. Ze heeft kortgeleden kalfje gekregen.

Aanvullende foto’s

Tolgonai met haar ouders

Tolgonai en haar ouders

Tolgonai en het kalfje van koe Annemieke

Koe Annemieke

Koe Annemieke met de ouders van Tolgonai

terug

Dit gezin is aangesloten bij een van Zelf Hulp Groepen. Dat betekent dat over drie jaar (oktober 2015) koe Annemieke aan een ander gezin zal worden geschonken. De ouders van Tolgonai moeten dan zoveel hebben gespaard dat ze zelfstandig verder kunnen.

November 2012