Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

270. koe Elise

  • geschonken aan: Gulnur, een meisje van 12 jaar
  • pleegdochter van: Begalieva Kulnara (46) en Usupbekov Askarbek (52)
  • plaats: village Oro, Bakayata regio, Kyrgyzstan
  • datum schenking koe: 9 juni 2013
  • donateur: Marie-Anne en Joep van Doorn

Gulnur

Koe Elise met Gulnur en haar moeder

Koe Elise is geschonken aan Gulnur, een meisje van 12 jaar. Ze heeft cerebrale parese. Ze woont met pleegouders en pleegbroers in het dorp Oro in de regio Bakayata in een oud huis met 4 kamers.

Gulnur heeft een pleegbroer van 25 jaar. Hij is getrouwd en woont met zijn vrouw en twee jonge kinderen in hetzelfde huis als Gulnur en haar ouders.

Haar pleegbroer van 23 jaar heeft ook een eigen gezin maar hij woont in een eigen huis. Haar pleegbroer van 19 jaar woont wel bij hen, hij is afgestudeerd maar heeft geen werk. Verder heeft ze nog een pleegbroertje van 12 jaar die natuurlijk ook bij hen woont. Hij gaat naar school.
Gulnur is geadopteerd na haar geboorte. Nadat haar pleegmoeder voor de 4e maal een zoon had gekregen wilde ze graag een dochter. Gulnur heeft nog een tweelingzus en haar biologische moeder wilde niet voor 2 kinderen zorgen waarvan er een gehandicapt was. Ze heeft haar afgestaan.

De pleegouders van Gulnur zijn erg blij met haar en verzorgen haar en houden van haar alsof het hun eigen dochter is.
Gulnur moet eenmaal per jaar naar Bishkek voor medische zorg. Dat is ongeveer 7 uur rijden vanaf hun dorp. Het gezin heeft geen eigen auto. Ze huren dan een taxi.

Gulnur loopt altijd met een stok.
Het afgelopen jaar is ze geopereerd aan haar voet waardoor ze nu iets beter loopt. Toch heeft ze nog steeds veel pijn aan haar voet.
Gulnur gaat niet naar school. Tot de 3e klas volgde ze inclusief onderwijs. Daarna werd het te moeilijk voor haar. Ze kan praten maar haar spraak is niet goed ontwikkeld. Toch zeggen haar ouders dat ze een normale intelligentie heeft.
Gulnur vindt het heerlijk om te zingen.

De pleegmoeder van Gulnur heeft geen werk. De pleegvader is docent op een school in een dorp in de buurt. Hij ontvangt een klein salaris waarvan het grote gezin moeilijk rond kan komen.

Het gezin ontvangt een klein bedrag van de staat omdat Gulnur gehandicapt is. Nu het gezin de koe heeft gekregen hoeven ze niet langer meer melk te kopen. Ze hebben dus minder kosten en doordat ze nu elke dag melk kunnen drinken ook betere voeding. Ook kunnen ze producten maken van de melk die over is en dat in de buurt verkopen waardoor ze een beetje extra eigen inkomsten hebben.

Koe Elise is een lichtbruine van 4 jaar oud. Ze verwacht over een paar maanden een kalfje. Wanneer dit kalfje ongeveer 6 maanden oud is gaat het naar een volgend gezin.

Aanvullende foto’s

Koe Elise met Gulnur

Gulnur

Koe Elise

terug

Gulnur is geadopteerd. Toen na haar geboorte bleek dat ze gehandicapt was wilde haar biologische moeder niet voor haar zorgen. Ze heeft nog een gezonde tweelingzus die wel bij haar biologische moeder woont.