Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

260. ZHG koe Elke

  • geschonken aan: Guliza, een meisje van 13 jaar
  • dochter van: Talantbek Andabekov (44) en Anara Kochkoralieva (30).
  • plaats: village Kok-Tash, Bakayata regio, Kyrgyzstan
  • datum schenking koe: april 2013
  • donateur: deze koe is (samen met de 5 andere koeien van deze ZHG) gekocht van geld dat bijeen is gebracht door giften via de 1% Club

Guliza

Koe Elke met Guliza en haar moeder

Koe Elke is geschonken aan Guliza, een meisje van 13 jaar. Ze heeft een verstandelijke beperking en epilepsie. Ze woont met haar familie in het dorp Kok-Tash in de regio Bakayata.

Guliza heeft 3 broers: Daniel (21), Dhalil (14) en Ilim (5). De jonges helpen of spelen met Guliza zo vaak als dat kan.

De ouders omschrijven de beperking van Guliza als zwaar. Het is moeilijk om haar iets te leren en ze heeft regelmatig een epieptische aanval.
Guliza moet 12 keer per jaar naar de hoofdstad Bishkek voor medische zorg. Het gezin heeft geen auto, ze huren dan een taxci. Bishkek ligt ongeveer 7 uur reizen bij hen vandaan.

Tot 2 jaar geleden ging Guliza naar school. Er was een leerkracht die zich over haar ontfermde. Helaas lukt dat niet meer omdat er problemen zijn met het vervoer. De school is niet in de buurt. Nu proberen haar ouders haar thuis onderwijs te geven.

De woordenschat van Guliza is beperkt en ze is achter in haar ontwikkeling. Ze vindt het leuk om naar tekenfilms te kijken. Ze kan goed lopen, net als gezonde kinderen.

De vader van Guliza werkt als cowboy (koeienherder) van de veestapel van het dorp. De moeder van Marlen heeft geen werk, zij zorgt dag en nacht voor Guliza. Ook verbouwen ze bonen en aardappels op een stukje eigen grond.

Ze zijn aangesloten bij een van Zelf Hulp Groepen. Dat betekent dat over drie jaar (april 2016) koe Elke aan een ander gezin zal worden geschonken. De ouders van Guliza moeten dan zoveel hebben gespaard dat ze zelfstandig verder kunnen.

Koe Elke is een zwarte koe van 3 jaar oud. Ze verwacht over een paar maanden een kalfje.

Aanvullende foto’s

Koe Elke met Guliza

Guliza

Koe Elke

terug

Dit gezin is aangesloten bij een van Zelf Hulp Groepen. Dat betekent dat over drie jaar (april 2016) koe Elke aan een ander gezin zal worden geschonken. De ouders van Guliza moeten dan zoveel hebben gespaard dat ze zelfstandig verder kunnen.