Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

065. koe Kristal

  • geschonken aan: Askar en Almas, twee broers van 17 en 18 jaar
  • zoons van: Beketaeva Gulmira en Itibaev Baatyrbai
  • plaats:  Kyzyl-Adyr village village in de Karabuura Rayon, Kyrgyzstan
  • datum schenking koe: augustus 2009
  • donateur:  bijeengebracht door de ‘Vlaaienactie’in Apeldoorn en het Nivon Pinsterkamp.

Askar en Almas (=Аскар и Алмаз )

koe Kristal met de moeder van de jongens
Almas en Askar zijn 17 en 18 jaar oud. Beiden hebben Cerebral Parese en epilepsie De familie wwont in Kyzyl-Adyr village, Karabuura region, in de provincie Talas.

Er zijn drie kinderen in het gezin. De beide oudste jongens zijn gehandicapt. Het jongste kind is een meisje van 5 jaar oud. Ze is geadopteerd omdat de ouders bang waren om weer een gehandicapt kindje te krijgen.

De familie is arm. Al het geld dat wordt verdient gaat op aan medische zorg voor de jongens. Almas en Askar hebben elke dag wel een paar epileptische aanvallen. Ze gebruiken zware medicijnen maar die helpen niet echt goed.

Almas kan niet goed lopen en Askar heeft zijn been gebroken tijdens een van de aanvallen.

De finaciele situatie van de familie is moeilijk. De vader is de enige kostwinnaar in de familie. Hij werkt als een bewaker in een melkfabriek. Hij verdient 1500 som per maand (25 euro). Van de staat krijgt het gezin 1825 som voor de jongens.De moeder heeft geen werk, zij zorgt voor de kinderen.

Koe Kristal is een zwart met witte koe van 6 jaar oud. Ze geeft 10 liter melk per dag.

Deze koe is bijeengespaard door de jaarlijkse vlaaienactie. Een bevriende bakker stelde zijn bakkerij ter beschikking. Vrijwilligers bakten onder deskundige leiding de bestelde vlaaien. We betaalden de grondstoffen en de winst was voor het koeienproject. Omdat de meeste vlaaien door een groep regelmatige baantjestrekkers uit het Kristalbad in Apeldoorn waren afgenomen werd de koe Kristal genoemd.

Aanvullende foto’s:

de moeder met de jongens

koe Kristal

Askar

De moeder met Almas en het geadopteerde zusje

Almas

terug

De beide oudste jongens zijn gehandicapt. Het jongste kind is een meisje van 5 jaar oud. Ze is geadopteerd omdat de ouders bang waren om weer een gehandicapt kindje te krijgen.