Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

246. koe Lynda*

  • geschonken aan: Aybiyke, een meisje van 3 jaar
  • dochter van:  Borueva Jumabu (44 jaar)
  • plaats: village Kopuro-Bazar, Talas regio, Kyrgyzstan
  • datum schenking koe: 3 maart 2013
  • donateur:  Woningstichting Goede Stede, Almere

Aybiyke

Koe Lynda met Aybiykel en haar oma

Koe Lynda is geschonken aan Aybiykel, een meisje van 3 jaar. Ze heeft Cerebrale parese en epilepsie. Ze woont met haar familie in het dorp Kopuro-Bazar in de regio Talas. Haar vader is helaas in 2011 overleden. Het huis waar ze in wonen is oud en het heeft 4 kamers.

Aybiyke is de kleindochter van Jumabu. Zij zorgt voor haar. Ze is de oudste dochter van haar oom Zhumabay, de tweede zoon van Jumabu. Aybiyke heeft ook nog een zusje van twee maanden oud.

Jumabu heeft zelf 3 zonen en twee dochters. Twee van haar zonen zijn getrouwd en hebben al een eigen gezin. De tweede zoon woont met zijn gezin bij hen in huis zodat oma Jumabu makkelijk voor Aybiyke kan zorgen. Ook de twee dochters wonen nog thuis. De oudste dochter heeft haar school afgemaakt. Het jongste meisje is 5 jaar.

Helaas heeft geen van de volwassen familieleden werk. Het gezin is erg arm.

Aybiyke moet twee maal per jaar naar Bishkek om een specialist te bezoeken. Bishkek is ongeveer 7 uur rijden vanaf hun dorp. Het gezin heeft geen eigen auto, ze huren dan een taxi.

Aybiyke heeft regelmatig een epileptische aanval. Ze gebruik medicijnen om deze aanvallen zoveel mogelijk te voorkomen.

Aybiyke loop achter in haar ontwikkeling. Ze begrijpt niet alles wat aan haar gevraagd wordt. Ze kan nog niet lopen en praten. Ze vindt het heerlijk om buiten door de straat gedragen te worden.

Koe Lynda is een witte koe met een paar zwarte vlekken. Ze is 4 jaar oud. Ze heeft inmiddels een kalfje gekregen dat aan een ander gezin is geschonken.

Het gezin is erg blij met de koe. Ze hebben nu betere voeding. Elke dag maken ze producten van de verse melk. Ze hoeven nu niet langer zelf melk te kopen. Een deel van de melk dat overblijft kunnen ze verkopen en van het geld kunnen ze andere noodzakelijke spullen kopen zoals medicijnen voor Aybiyke.

Aanvullende foto’s

Oma Jumaba met Aybiykel

Aybiykel

Koe Lynda

terug

Aybiykel woont met haar ouders bij haar oma. Haar oma zorgt voor haar.