Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

266. koe Marina

  • geschonken aan: Elnura en Asema, twee zusjes van 15 en 6 jaar
  • dochters van: Tolomushova Kyial (40) en Kamchybekov Urmat (44)
  • plaats: village Kok-Tash, Bakayata regio, Kyrgyzstan
  • datum schenking koe: 9 juni 2013
  • donateur: deze donateur wil graag anoniem blijven

Elnura en Asema

Koe Marina met Elnura, Asema en hun moeder

Koe Marina is geschonken aan de zussen Elnura en Asema. Elnura is 15 jaar en ze heeft een leverziekte. Asema is 6 jaar en zij heeft Cerebrale parese, een nierziekte en ook een leverziekte. De meisjes wonen met vader, stiefmoeder en zusje van 11 jaar in het dorp Kok-Tash in de regio Bakayata. Ze hebben nog een oudere broer (18), zus (19) die beiden in Bishkek studeren.

De meisjes moeten elke 3 maanden naar Bishkek voor medische zorg. Dat is ongeveer 7 uur rijden vanaf hun dorp. Het gezin heeft geen auto, ze huren dan een taxi.

Beide meisje hebben de leverafwijking vanaf hun geboorte. Ze moeten altijd een speciaal dieet volgen en ze moeten medicijnen slikken.
Elnura heeft een normale intelligentie, ze gaat naar school. Ze volgt inclusief onderwijs. Helaas is de school niet in de buurt dus vervoer moet altijd geregeld worden. Ze vindt het heerlijk om boeken te lezen.

Asema heeft een ontwikkelingsachterstand. Ze kan niet praten. Ook haar geheugen is slecht, ze vergeet vaak dingen. Lopen gaat moeilijk, dat kan ze alleen met steun. Asema vindt het fijn om te spelen en te ‘rennen’ maar rennen kan ze niet zo snel als gezonde kinderen.
Toen Asema 2 jaar was is hun moeder overleden, ze is verdronken in het Kirok Reservoir. De kinderen zijn toen bij de stiefmoeder Kyial gebracht die sindsdien heel goed voor ze zorgt.  Kyial kan zelf geen kinderen krijgen.

Het gezin woont in een oud huis met 4 kamers. Beide ouders hebben geen vast werk. Vader Urmat mag af en toe de moestuin van dorpsgenoten onderhouden waarvoor hij wat geld krijgt.

Koe Marina is een zwart met witte koe van 4,5 jaar oud. Ze verwacht over een paar maanden een kalfje. Wanneer dit kalfje ongeveer 6 maanden oud is gaat het naar een volgend gezin.

Aanvullende foto’s

Koe Marina met Elnura en Asema

Asema

Elnura en Asema

Koe Marina

terug

Koe Marina is geschonken aan Elnura en Asema. Asema heeft Cerebrale parese en een nierziekte. Beide meisjes hebben daarnaast vanaf hun geboorte ook een leverziekte.