Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

267. koe Matilda

  • geschonken aan: Uran, een jongetje van 9 maanden
  • zoon van: Seytalieva Chynara (29) en Abraliev Almaz (37)
  • plaats: village Ak-Jar, Talas regio, Kyrgyzstan
  • datum schenking koe: 9 juni 2013
  • donateur: Basisschool De Rank, Deventer

Uran

Koe Matilde met Uran, zijn broers en moeder

Koe Matilda is geschonken aan Uran. Hij heeft Hydrocephalus en een hartafwijking. Hij woont samen met zijn ouders en broers en zus in het dorp Ak-Jar in de regio Talas.

Zijn oudste broertje is 8 jaar, hij gaat naar school. De school is gelukkig vlak bij, verderop in de straat. Zijn broer van 7 zal dit jaar voor het eerst naar school gaan. Zijn zusje is 4 jaar, zij gaat nog niet naar school. Ze wonen met het hele gezin in een oud huis met 2 kamers.

De ouders van Uran weten nog niet zo goed wat de beperking van Uran voor het gezin betekent. De doktoren hebben hen aangeraden om 2 keer per jaar naar het grote ziekenhuis in Bishkek te reizen omdat de medische zorg daar beter is. Ze hebben geen eigen auto, ze zullen dan een taxi moeten huren. Bishkek is ongeveer 7 uur rijden vanaf hun dorp. Ook heeft de dokter geadviseerd dat Uran over 3 jaar aan zijn hart wordt geopereerd.

Uran is achter in zijn ontwikkeling. Hij reageert bijvoorbeeld nog niet op zijn naam. Dat doen gezonde babietjes meestal wel al op de leeftijd van 9 maanden. Ook geeft hij niet aan of hij zich blij voelt of niet. Zijn ouders weten dus nog niet zo goed wat hij leuk vindt.

Beide ouders hebben geen werk. Moeder is thuis voor de kinderen. Hun vader heeft een leverziekte en moet altijd een dieet volgen.

Het gezin ontvangt een klein bedrag van de staat omdat Uran gehandicapt is. Nu het gezin de koe heeft gekregen hoeven ze niet langer meer melk te kopen. Ze hebben dus minder kosten en doordat ze nu elke dag melk kunnen drinken ook betere voeding. Ook kunnen ze producten maken van de melk die over is en dat in de buurt verkopen waardoor ze een beetje extra eigen inkomsten hebben.

Koe Matilda is een zwart met witte koe van 3,5 jaar oud. Ze verwacht over een paar maanden een kalfje. Wanneer dit kalfje ongeveer 6 maanden oud is gaat het naar een volgend gezin.

Aanvullende foto’s

Koe Matilde met Uran en zijn moeder

Koe Matilde

terug

Uran heeft hydrocephalus en een hartafwijking. Hij loopt achter in zijn ontwikkeling. Hij reageert bijvoorbeeld nog niet op zijn naam.