Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

257. ZHG koe Maureen

  • geschonken aan: Aidena, een meisje van 13 jaar
  • dochter van: Nurkazy Dhumanov (42) en Ainash Beksultanova (34)
  • plaats: village Kak-Dhar, Talas regio, Kyrgyzstan
  • datum schenking koe: april 2013
  • donateur: deze koe is (samen met de 5 andere koeien van deze ZHG) gekocht van geld dat bijeen is gebracht door giften via de 1% Club

Aidena

Koe Maureen met Aidena en haar moeder

Koe Muareen is geschonken aan Aidena, een meisje van 13 jaar. Ze heeft een verstandelijke beperking en epilepsie. Ze woont met haar familie in het dorp Ak-Dhar in de regio Talas.

Aidena heeft 2 zussen: Baktygul van 14 jaar en Burul van 6 jaar, en twee broertjes:  Adil van 3 jaar en Abdulla van 1 jaar oud. Baktygul helpt veel bij de verzorging van Aidena.

De ouders vinden de beperking van Aidena zwaar. Het lastig om haar dingen te leren omdat ze heel veel niet begrijpt. daarnaast heeft ze vaak een eplieptische aanval.

Aidena moet 12 keer per jaar naar het ziekenhuis in Bishkek. Dat is 7 uur rijden vanaf het dorp waar ze wonen. Omdat het gezin geen auto heeft moeten ze een taxi huren. Ook moet Aidena medicijnen gebruiken namelijk Depakin en Actovegin.

Aidena gaat niet naar school omdat het te ver reizen is en het gezin geen eigen auto heeft. Haar ouders proberen haar zoveel mogelijk thuis dingen te leren.

Aidena kan goed lopen.  Ze kan praten maar haar woordenschat is klein en ze is soms moeilijk te verstaan. ook daar maken haar ouders zich zorgen om.

Het gezin woont in een oud huis met 4 kamers.  De vader van Aifdena is schaapsherder van de kudde schapen van diverse eigenaren van het dorp waar hij woont. De moeder van Aidena heeft geen werk. Wel verbouwt ze aardbeien die ze in het seizoen verkoopt.

Ze zijn aangesloten bij een van Zelf Hulp Groepen. Dat betekent dat over drie jaar (september 2016) koe Maureen aan een ander gezin zal worden geschonken. De ouders van Aidena moeten dan zoveel hebben gespaard dat ze zelfstandig verder kunnen.

Koe Maureen is een zwarte koe met een paar witte vlekken van 3,5 jaar oud. Ze verwacht over een paar maanden een kalfje. Dit kalfje mag het gezin zelf houden.

Aanvullende foto’s

Koe Maureen met Aidena

Aidena

Koe Maureen

terug

Dit gezin is aangesloten bij een van Zelf Hulp Groepen. Dat betekent dat over drie jaar (april 2016) koe Maureen aan een ander gezin zal worden geschonken. De ouders van Aidena moeten dan zoveel hebben gespaard dat ze zelfstandig verder kunnen.