Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

265. koe Ranka*

  • geschonken aan: Jyldyz, een meisje van 13 jaar
  • nichtje van: Kaynaeva Burma (50) en Jumanaliev Sarygul (51)
  • plaats: village Kok-Kashat, Talas regio, Kyrgyzstan
  • datum schenking koe: 9 juni 2013
  • donateur: Basisschool De Rank, Deventer

Jyldyz

Koe Ranka met Jyldyz en haar ouders

Koe Ranka is geschonken aan Jyldyz, een meisje van 13 jaar. Ze heeft een verstandelijke beperking. Ze woont bij haar oom en tante die haar opvoeden alsof het hun eigen dochter is.  Jyldyz is een paar jaar geleden geadopteerd door haar oom en tante. Haar vader had het gezin na haar geboorte verlaten toen bleek dat Jyldyz een ernstige beperking had. Toen Jyldyz ernstig ziek werd wilde haar moeder op een gegeven moment ook niet meer voor haar zorgen. Ze heeft het meisje op een dag bij haar broer Sarygul (de oom van Jyldyz) achter gelaten en is daarna nooit meer terug gekomen.

Jyldyz is inmiddels hersteld van die ziekte maar de beperking is natuurlijk levenslang. Ze moet eenmaal per jaar naar de hoofdstad Bishkek voor medische zorg. Bishkek is ongeveer 7 uur rijden vanaf hun dorp. Het gezin heeft geen auto, ze huren dan een taxi. Verder gaat ze regelmatig naar een lokaal klein ziekenhuis voor onderzoek.

De pleegouders van Jyldyz hebben nog 4 eigen kinderen: een zoon van 27 jaar. Hij heeft geen relatie en geen werk. Hij woont bij hen in huis. De drie dochters van 26, 24 en 23 jaar zijn alle drie getrouwd en hebben een eigen gezin. Ze wonen elders. Jyldyz woont dus samen mer haar oom en tante en neef. Ze wonen in een oud huis met 4 kamers.

Jyldyz heeft een ernstige ontwikkelingsachterstand. Ze kan niet praten. Ze brabbelt wat geluiden maar haar pleegouders begrijpen vaak niet wat ze bedoelt. Ze geeft geen antwoord op vragen. Ze speelt altijd alleen, ze leeft heel erg in haar eigen wereldje.

De pleegouders van Jyldyz hebben geen werk. Haar eigen moeder heeft wel werk, ze maakt dingen van vilt. Maar ze toont helemaal geen belangstelling voor Jyldyz en stuurt nooit geld voor haar onderhoud.

Het gezin ontvangt een klein bedrag van de staat omdat Jyldyz gehandicapt is. Nu het gezin de koe heeft gekregen hoeven ze niet langer meer melk te kopen. Ze hebben dus minder kosten en doordat ze nu elke dag melk kunnen drinken ook betere voeding. Ook kunnen ze producten maken van de melk die over is en dat in de buurt verkopen waardoor ze een beetje extra eigen inkomsten hebben.

Koe Ranka is een zwart met witte koe van 4 jaar oud. Ze heeft inmiddels een kalfje gekregen dat aan een ander gezin geschonken is.

Aanvullende foto’s

Koe Ranka met Jyldyz

Jyldyz

Koe Ranka

terug

Jyldyz woont al een paar jaar bij haar oom en tante. Ze is verlaten door haar eigen vader en moeder.