Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

264. koe Renate

  • geschonken aan: Anarkan, een meisje van 4 jaar
  • dochter van: Azimkan Kyzy (28) en Sydykov Aybek (30)
  • plaats: village Kok-Kashat, Talas regio, Kyrgyzstan
  • datum schenking koe: 9 juni 2013
  • donateur: Dit is een ‘verzamelkoe’. Ze is gekocht van kleinere donaties die we de afgelopen periode van verschillende donateurs hebben ontvangen.

Anarkan

Koe Renate met Anarkan, haar ouders en broertje en zusje

Koe Renate is geschonken aan Anarkan, een meisje van 4 jaar. Zij heeft Cerebrale parese, epilepsie en het Syndroom van Sturge-Weber (een wijnvlek in het gezicht). Ze woont met haar ouders en broer van 6 en tweelingzusje van 4 jaar in het dorp Kok-Ashat in de regio Talas.

Anarkan moet twee keer per jaar naar Bishkek voor medische zorg. Dat is ongeveer 7 uur rijden vanaf hun dorp. De ouders hebben geen auto, ze huren dan een taxi. Daarnaast gaat ze elke twee maanden naar het lokale kleiner ziekenhuis in de buurt. Ze moet continu medicijnen gebruiken om haar epileptische aanvallen te verminderen.

Anarkan mag zich niet druk maken want dan krijgt ze een epileptische aanval. Ze is eenzijdig verlamd aan de linkerkant van haar lichaam. Ze kan daardoor niet zo goed lopen.

Ze praat wel maar haar spraak is slecht ontwikkeld. Ze praat maar een paar huis tuin en keuken woordjes en behalve haar ouders begrijpt meestal niemand wat ze bedoelt. Anarkan vindt het heerlijk om te zingen.

Het gezin heeft geen eigen huis. Ze wonen bij andere mensen in een huis. Ze hebben de beschikking over 2 kleine kamers.

Moeder is altijd thuis om voor de kinderen te zorgen. Vader heeft af en toe werk. Hij mag de moestuinen van andere mensen onderhouden en ontvangt dan een klein bedrag.

Het gezin ontvangt een klein bedrag van de staat omdat Anarkan gehandicapt is. Nu het gezin de koe heeft gekregen hoeven ze niet langer meer melk te kopen. Ze hebben dus minder kosten en doordat ze nu elke dag melk kunnen drinken ook betere voeding. Ook kunnen ze producten maken van de melk die over is en dat in de buurt verkopen waardoor ze een beetje extra eigen inkomsten hebben.

Koe Renate is een zwart met witte koe van 3 jaar oud. Ze verwacht over een paar maanden een kalfje. Wanneer dit kalfje ongeveer 6 maanden oud is gaat het naar een volgend gezin.

Aanvullende foto’s

Koe Renate met Anarkan

Anarkan

Koe Renate

terug

Anarkan heeft cerebrale parese, epilepsie en het syndroom van Weber. Ze heeft een gezond tweelingzusje.