Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

212. koe Roma

  • geschonken aan: Nurjigit, een jongen van 9 jaar
  • zoon van: Musaeva Nurgul en Batyrkulov Nurjan
  • plaats: village Uch-Bulak, Karabuura regio, Kyrgyzstan
  • datum schenking koe: 21 juli 2012
  • donateur: Jan Bogerd en Karin Boelhouwer en familie

Nurjigit

Nurjigit met zijn moeder en koe Roma

Koe Roma is geschonken aan Nurjigit, een jongen van 9 jaar. Hij heeft Cerebrale parese en een verstandelijke beperking. Hij woont met zijn familie in het dorp Uch-Bulak in de Karabuura regio.

Nurjigit is mank aan één been maar hij kan zelfstandig lopen. Hij kan praten, maar langzaam. Als hij nerveus is lukt het praten niet. Hij heeft een verstandelijke beperking en begrijpt niet alles.

Hij gaat naar een school in een dorp in de buurt. Hij volgt inclusief onderwijs. Nurzhigit goes to school in a local village. Het leren gaat langzaam. In de afgelopen 4 jaar heeft hij maar een paar letters, getallen en kleuren geleerd. Toch is zijn moeder heel gemotiveerd om hem te helpen en ze helpt hem elke dag op de school.

Nurzhigit heeft twee broers van 15 en 2,5 jaar oud en een oudere zus van 16 jaar. De oudste kinderen gaan naar school. Ze helpen elke dag met de verzorging van Nurzhigit. Ook helpen ze hem met zijn schoolwerk. En ze komen voor hem op als hij wordt gepest door leeftijdsgenootjes.
Nurghizet heeft constant toezicht nodig. Het is een gevoelige jongen die snel huilt. Ook is hij regelmatig agressief. Twee keer per jaar gaat een van de ouders met hem naar Bishkek, 7 uur reizen vanaf het dorp. Ze hebben geen auto dus ze gaan met de bus.

Nurghizet krijgt medicijnen die hij moet drinken. De doktoren hebben een operatie aan zijn been aanbevolen maar de ouders zijn bang dat het fout gaat en dat hij dan helemaal niet meer kan lopen. Bovendien hebben ze geen geld voor de operatie.

Nurghizet vindt het heerlijk om in de tuin te zijn en als het lukt dan helpt hij zijn ouders in de tuin.

Beide ouders hebben helaas geen werk.

Koe Roma is zwarte koe van 4 jaar oud.

Het gezin is erg blij met kalf Roma. Door het gebruik van de melk krijgt Nurghizet betere voeding. Ze hoeven niet meer zelf melk te kopen en ze kunnen een deel van de melk van koe Lucky verkopen waardoor ze andere noodzakelijke spullen kunnen kopen. Bijvoorbeeld medicijnen, eten en prentenboeken voor Nurghizet.

Aanvullende foto’s

Nurghizet en koe Roma

koe Roma

terug

Nurghizet heeft constant toezicht nodig. Het is een gevoelige jongen die snel huilt. Ook is hij regelmatig aggressief.