Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

Weetjes

Wist je dat de koe hét dier is van Nederland. De meeste koeien hebben oren met een gele oorbel erin. De staart van een koe ziet eruit als een kwast en ze hebben vier stevige poten om op te staan. Ook hebben ze een grote roze uier onder hun buik hangen, hier komt melk uit.

De familie

Koeien zijn vrouwtjesrunderen. Een mannetjes rund heet een stier en die is altijd heel groot en gespierd. Het kindje van de koe en de stier heet een kalfje. Een koe krijgt maar één kalfje per zwangerschap.
Als je door Nederland rijdt zie je veel weilanden waar koeien in staan. Veel van deze koeien zien er anders uit. Toch zijn de meeste wit met zwarte vlekken. Deze koeien worden gehouden voor hun melk. Dit is dezelfde melk die wij bij de supermarkt kopen.

Melk

Een koe geeft alleen melk als ze een kalf heeft gehad. Want eigenlijk is de melk voor haar kalfje.  Daarom krijgen de melkkoeien elk jaar een kalfje.

Hoera! het is een…

Na 9 maanden + 9 dagen is een kalf groot genoeg om geboren te worden.
Het is dan zo’n 80 cm groot en weegt wel 30 – 50 kilo

Goed kauwen

Koeien eten eerst zo snel als ze kunnen heel veel. Ze slikken dat in. Later als ze wat meer tijd hebben, laten ze het eten terug in hun mond komen, en dan gaan ze erop kauwen. Dit heet herkauwen.
Nu weet je een heleboel over koeien.

Er staan drie koeien in de wei. Zegt koe 1: “WAF”.
Koe 2 vraagt verbaasd: “Wat doet hij nu?” Zegt koe 3: “Hij studeert vreemde talen!”