Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

Cultuur

Kyrgyzstan heeft een multi-etnische samenleving waar ongeveer 23 verschillende bevolkingsgroepen deel van uit maken. De verhoudingen tussen de groepen verschillen nogal aangezien er een onophoudelijke stroom van emigratie en immigratie plaatsvindt. Vele Kirgiezen uit de aangrenzende buurlanden Tadzjikistan, Oezbekistan en China hebben, vaak veroorzaakt door onrust in hun regio, ervoor gekozen om terug te keren naar hun moederland. Daarentegen zijn vele Russen, Duitsers en Oekraïner teruggekeerd naar hun land van origine, mede door de vele hogere salarissen elders.

Clans

Kyrgyzstan heeft tot op de dag van vandaag nog een hele sterke clancultuur. De legende spreekt van een verhaal dat twee kinderen die als enige een oorlog tussen twee clans hadden overleefd in de bergen opgevoed zijn door een hert en dat hun nakomelingen de voorvaders zijn van de verschillende clans.

Een belangrijk gedeelte van een gesprek tussen twee Kirgiezen zal in het begin vooral betrekking hebben op het ontrafelen van elkaars stamboom om zo de onderlinge verhoudingen en familiare banden naar boven te brengen.

Yurt het nationale symbool

Door de eeuwenlange nomadische levenswijze van de Kirgiezen speelt de Yurt een zeer belangrijke, misschien wel de belangrijkste rol in het leven van de Kirgies. Als men wel eens in een yurt is geweest en naar de nok boven in de yurt heeft gekeken en dit vergelijkt met het embleem in de Kirgizische vlag ziet men dat de yurt tevens als het nationale symbool gezien wordt.
De yurt kan in een korte tijd afgebroken en weer opgebouwd worden, wat dus al eeuwen een ideale behuizing voor de steeds rondtrekkende nomaden is. De eenvoud en perfectie van dit bouwsel heeft ervoor gezorgd dat dit door de jaren heen nauwelijks veranderd is. De indeling van een yurt is ook al jarenlang hetzelfde gebleven. De linkerzijde van de yurt is van oudsher gereserveerd voor de man en laat dan ook een scala aan paardenmateriaal of jagersgereedschap zien, terwijl aan de rechterzijde het fornuis staat waar de vrouwen de dagelijkse maaltijden klaarmaken. In de hele yurt zijn prachtige dekens en kussens te zien die ‘s nachts ook voor de nodige warmte moeten zorgen.

 

In eerste instantie lijkt het erop dat de jarenlange Russische dominantie de bevolking voorgoed hun nomadische achtergrond heeft laten verdwijnen maar niets is minder waar. Als men de bevolking en hun gedrag beter leert kennen zal men zien dat de fundamenten van het pre-Russische nomadische tijdperk nog steeds heel stevig in hun cultuur verankerd zijn.