Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

Eten en drinken

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Italiaanse keuken kan de Kirgizische keuken niet op internationale faam rekenen. Indien men zich instelt op een niet al te uitgebreide keuze en veel schapenvlees kunnen de verschillende Russische en Kirgizische gerechten verrassend lekker zijn.

 

Traditionele gerechten

Enkele traditionele gerechten zijn Besh-Barmak, Laghman, Plov and Shashlik. Gezien het gebrek aan verse groenten ligt de nadruk van de traditionele gerechten bij vlees en melkproducten. Vaak zijn de gerechten zoals laghman en Besh-Barmak gekookt in groentebouillon en worden ze geserveerd met noodles.
Tijdens feestdagen of festiviteiten wordt vaak Besh-Barmak klaargemaakt, dit is het hoogtepunt van de Kirgizische keuken waarvan het ritueel slachten van het schaap een belangrijk onderdeel is.
De keuken is bij de traditionele Kirgies niet al te uitgebreid wat natuurlijk verklaard wordt doordat ze zodra het mogelijk is met hun kudden de bergen in trekken waar de mogelijkheden voor een diverse keuken nogal verkleind worden.
Voor de stedelingen en met name de inwoners van Bishkek is er een scala van mogelijkheden. Doordat de vele migranten zich voornamelijk in de grote steden hebben gevestigd heeft dit tot gevolg gehad dat er een aardige mix van Russische, Koreaanse, Indiase, Chinese en Turkse restaurants aanwezig zijn.

Drinken

Bij bijna alle gerechten wordt van oudsher thee (chai) gedronken, het verhaal gaat dat het engelse woord ‘tea’ van het Kirgies woord voor thee is afgeleidt.

Verder is door de anderhalve eeuw lange Russische overheersing de wodka overal te verkrijgen.

Bekende producten

De honing uit de omgeving van het Issyk-kull meer heeft internationale faam en is zeer gewild in heel Centraal Azië, net als de zwarte bessenjam die lokaal te verkrijgen is.
De valleien in het zuiden van Kyrgyzstan zijn voor een groot gedeelte met fruitbomen en ook walnootbomen bedekt. Vooral de walnoten gelden in deze regio als lekkernij en zijn zelfs ten tijde van Alexander de Grote door diens soldaten gegeten

Tijdens het reizen door de binnenlanden en de onvermijdelijke uitnodigingen voor een drankje in de yurt zal voornamelijk gefermenteerde paardenmelk (koumys) aangeboden worden, niet tot ieders vreugde waarschijnlijk want de aparte smaak wordt niet door iedereen gewaardeerd.