Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

Klimaat

De bergen van de Tian Shan vormen het hart van het Aziatische continent en hebben daardoor een uitgesproken landklimaat.
Dit betekent koude en lange winters met temperaturen tot ver beneden -20ºC en daarnaast warme zomers in de lager gelegen delen.
Hoog in de bergen wordt het niet echt warm en blijven, ook in de zomer, de nachten koud. Tussen de 2000 en 4000 meter krijg je te maken met een wisselend weerbeeld. Op grote hoogten zijn koude nachten met temperaturen tot dicht bij, of zelfs onder het vriespunt niet onmogelijk, terwijl overdag het kwik gemakkelijk stijgt naar een graad of 20ºC. Hoog in de bergen zijn enkele buien en zelfs sneeuw niet ongewoon.
De zomermaanden bieden de meeste kans op stabiel weer in de bergen. Luchtig zomerkleding komt zeker van pas, maar een goed (liefst ademend) regenpak, een warme broek en een dikke trui zijn noodzakelijk, zelfs handschoenen, muts en sjaal mogen niet ontbreken. Uw slaapzak dient tot ca. -10 ºC warm te blijven.

Reisperiode

Het bergachtige landschap maakt het voor het toerisme erg moeilijk om gedurende het hele jaar door Kyrgyzstan te reizen. De binnenlanden zijn door de onvermijdelijke sneeuwval meestal onbereikbaar.
De grote steden zoals Bishkek en Karakol kunnen het hele jaar door bereikt worden, maar aangezien de binnenlanden onmisbaar zijn in een reis naar Kyrgyzstan is dit niet aan te bevelen. De steden zijn leuk om te bezoeken, maar daar zijn niet meer dan een of twee dagen voor nodig.

De meest ideale reisperiode is van juni tot en met september wanneer er zonder probleem door de binnenlanden gereisd kan worden. Indien men echt de bergen intrekt en de vele toppen wil beklimmen, kan men dit het beste in juli en augustus doen om de meeste kans op goed weer te hebben.