Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

Natuur en landschap

Het landschap van Kyrgyzstan is overweldigend, het land wordt voor 94% bedekt met berglandschappen en dit komt tot uiting in een ongekende diversiteit in flora en fauna.

De ontoegankelijkheid van de Kyrgyzstaanse binnenlanden zijn een zegen geweest voor de flora en fauna, vooral met betrekking tot de Russische periode. Waar buurlanden als Kazakstan, Oezbekistan en Turkmenistan te maken kregen met gigantische landbouwplannen en de daaraan vastzittende ecologische rampen, werd Kyrgyzstan in wijze door z’n bergachtig landschap gered.

Geologie

Ongeveer 90% van het land ligt hoger dan 1500 meter en meer dan 40% ligt hoger dan 3000 meter. De hoogten variëren van 400 meter boven zeeniveau in de Ferganavallei tot 7437 meter van de hoogste bergtop in het land, de Peak Pobeda in de Tien Shan.

De hemelbergen

Wie Kyrgyzstan bekijkt op de kaart ziet over de gehele lengte van het land de Tien Shan of wel uitlopers van deze bergketen. De Tien Shan (hemelbergen) beslaan ongeveer 100.000 vierkante kilometer en strekt zich uit over 2.500 kilometer van het noordwesten van China, door Kyrgyzstan tot aan de grensgebieden met Kazakstan en Oezbekistan. Het centrale gedeelte van de Tien Shan is voor een groot deel bedekt met sneeuw en gletsjers waarvan de Inychek gletsjer met een lengte van 62 kilometer een van de grootste ter wereld is. In het zuiden van Kyrgyzstan bij de grens met Tadzjikistan liggen de uitlopers van het Pamir gebergte.

Issyk Kul

Kyrgyzstan telt ongeveer 1900 meren waarvan ‘Lake Issyk Kul’ de grootste en veruit het bekendste meer is. Het meer ligt op een hoogte van 1600 meter en is met een diepte van 702 meter en een oppervlak van 6280 vierkante meter één van de grootste bergmeren ter wereld. Het meer wordt gevoed door de vele bergriviertjes, maar heeft echter geen afwatering behalve verdamping. Dit is de reden waarom het water wat zilt is en niet te gebruiken is voor irrigatie of voor de watervoorziening. Het Song Kull meer in de provincie Naryn is voor de reiziger een aanrader. Dit meer, wat ligt op een hoogte van bijna 3000 meter is een perfecte tussenstop tijdens een trekking om aan de hoogte te wennen en het lokale nomadenleven mee te maken aan de oevers van dit prachtige meer

Ongeveer een derde van het land wordt permanent door sneeuw bedekt.

De belangrijkste grondstoffen zijn goud, kolen, lood, kwikzilver en uranium.