Kirgizië

Het verhaal van Erlan

Erlan is verstandelijk beperkt en heeft last van epileptische aanvallen. Drie maanden na de diagnose is de moeder van Erlan vertrokken met een jonger broertje. Vader heeft inmiddels een nieuwe partner gevonden en is verhuisd naar Bisjkek. Erlan woont bij zijn oma. Zijn voedt hem op en zorgt voor de koe. Oma is liefhebbend en zorgt voor een veilig en schoon huis voor Erlan.

Af en toe haalt vader hem op voor doktersbezoek in Bisjkek. Door de gift van de koe kan oma thuisblijven om voor Erlan te zorgen en heeft ze genoeg inkomsten met de verkoop van melkproducten. Er zijn veel grootouders die voor hun gehandicapte kleinkinderen zorgen. Ook deze groep proberen we actief te ondersteunen met de gift van een koe.

Scholen in Kirgizië zijn vrij om te kiezen of ze kinderen met een beperking opnemen of niet. Erlan woont in een dorp waar geen inclusief onderwijs aangeboden wordt. Hierdoor kan hij niet naar school en wordt er niets met hem gedaan. Toch zou het volgens oma goed zijn als hij onder de kinderen is en misschien kan hij nog wat leren.